19 Kasım 2015 Perşembe

yeni gelinlere alışveriş tavsiyeleri 1 (püf noktalar)

evlilik süreci öncesiyle sonrasıyla tam bir keşmekeş . Bu süreçte alışveriş insanın kafasını en çok meşgul eden şeylerden bir tanesi . Bu süreci bir yıl evvel tamamlamış biri olarak size bazı tavsiyelerde bulunmak isterim . Neyi alalım ? Neyi almayalım ? Alacaklarımız mühim lakin karışıklıkta o kadar da çok gereksiz şey alınıyor ki paramıza ve zamanımıza yazık oluyor. En önemlisi de daha sonra bunları koyacak yer bulamayışımız.
hiç telaş etmeyin ben şimdi size bütün gereken askari şeyleri anlatacağım
1-MUTFAK
mutfak bir gelinin vazgeçilmezi ve  çeyizini ilk düzmeye başladığı nokta
bu yüzden alışverişte en çok hata yapılan kısım
bir mutfak çeyizinde olması gerekenler
1. çelik tencere seti. emsan ,karaca vb alınabilir
2.teflon tencere seti şimdi granit vb daha uzun ömürlü kullanabilecekleriniz çıktı ama biraz tuzlular almak şart değil.
3.çaydanlık ;günlük olanın çelik olması tavsiye olunur . bir de misafiriniz geldiğinde kullanabileceğiniz resimdeki gibi porselen ciciş bir çaydanlık daha alırsanız kolaylık olur.
 Çünkü günlük olanı misafir aniden geldiğinde yeterince temiz olmayabilir yahut kalabalık bir misafir geliyorsa ikisinde birden çay demlemeniz gerekecektir. Zamanı dar olanlar çaycı da alabilir ama şimdiki ocaklar cok kısa sürede suyu kaynattığından ben buna gerek görmüyorum . zira çaydanlık çayının daha lezzetli olduğu bir gerçektir.
4.günlük yemek takımı; bunu 12 parça almanızı ve tabakların boyutunun çok büyük olmamasını tavsiye ederim. Zira artık bulaşıklar makinalarda yıkandığından 6 kişilik takımlar makinayı doldurmamakta ve yeni tabaklar almak zorunda kalmaktasınız. bu da mutfaktaki bütünlüğü bozuyor. tabakların küçük boyutlu olmaları kullanım kolaylığı sağlıyor. bazı takımların tabakları çok büyük bunlar misafir için daha uygun. bir de 12 li alınca kahvaltı takımı almaya gerek kalmıyor. bunların içindeki pasta tabakları yeterli oluyor.
5. misafir yemek takımı:
 aşırı pahalıya kaçmadan şık takımlar almak mümkün günlüğünüz kare ise bunları yuvarlak almanızı , günlüğünüz yuvarlaksa bunları kare almanızı öneririm . birini çiçekli alırsanız diğerini klasık yada daha sade almanızı öneririm .çünkü farklılık daha iyi geliyor insana , renklerini de benzer seçmeyin ki sıkılmayasınız. yandaki gördüğün şekillerde olabilir mesela
6.cezve takımı . yahut bir orta boy cezve , Kahve pişiriciler sadece sade kahve için uygun sütlü kahveler hemen taşıyor. bunlar hızlı pişirdiğinde cezve kadar güzel yapmıyorlar. almak şart değil
7.çatal bıçak takımı ;  bir adet günlük bir adet misafir takımı alınabilir . günlükte takım almak şart değil. 12 şer tane çatak ,kaşık, bıçak, çay kaşığı, tatlı çatalı ve kaşığı alarak takım yapabilirsiniz. ikisinde de tavsiyem mat değil parlak almanızdır. mat olanları makine çiziyormuş 
9
8.baharat takımı: baharat takımı alırken parçasının fazla olmasına ve parçaların çok küçük olmamasına dikkat etmelisiniz. en önemlisi de kapaklarının iç kısımlarında silikon bir yalıtım olup olmamasına. bazı porselenlerin kapaklarında bu silikonlar yok , bu durum baharatlarınızın çabuk bayatlamasına neden olur. zira mutfaklar evin en nemli yerleridir. bir diğer tavsiyede üst üste katlı olanlardan almanız. bunlar mutfakta askari yer kaplarlar. aradaki plaka metal ise kalıtesiz olmamasına özen gösterin bunlar paslanabiliyor. resimde gördüğünüz ideal ve kullanışlı bir örnektir
9. tava ; artık teflon granik döküm ,çelik türlü tavalar var . önemli olan çok sayıda almamak küçük boyutlularından en az iki tane olmalı bir tane de büyük boy ilk etapta yeterli olacaktır.
çelik tavalar aslında en kullanışlıları sıyrılma dertleri asla olmuyor yıllarca kullanılabilir.
10.iki üç takım çay bardağı ve su bardağı. bunların farklı boyutlarda altışar yada 12 li alınması tavsiye olunur. bazen büyük bazen küçükler lazım oluyor. misafiriniz çoksa 12 alınmalı ançak bunlardan misafir içinde 12 çay 12 su 12 meşrubat bardağı alınabilir daha fazlası gereksiz . tabi bir de takıma uygun sürahi güzel olur. bunların yanında 6 kupa bardak da ilave edilmesi tavsiye olunur.
11. bikaç parça saklama kabı ve bikaç parça plastık kap . bunlar düğünden sonra da alınabilir. bunları çok fazla almak yanlış çünkü evde koyacak yer bulmak zor olacaktır.
12.blendır: bir blendır zaman kazanmak için önemli. bazen daha  çok kullanılıyor. 3 parçası en az olmalı. doğrama , parçalama, çırpma . çırpma telinin sağlam olmasına ve doğrama kabının cam olmasına dikkat edilmeli. 
13. son olarak bi iki parça kek kalıbı, pasta standı ,çırpıcı , borcam ,rende  vs. bunları da fazlaca almamanız tavsiye olunur.
askari bir mutfak için bunlar aklıma gelenler, daha fazlasını düğünden sonraya bırakırsanız gerçekten lazım olup olmadığını ve koyacak yerinizin olup olmadığını anlarsınız :)  sevgiler....
diğer odalar için tavsiyelerime devam edeceğim...